Nieuws over boeken en auteurs

De longlist met tien kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is 2 juli bekendgemaakt in dagblad Trouw Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022: • Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom) • Rolf Bos, Een Duitse zomer. De Olympische Spelen van 1972 (Alfabet) • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot) • Emily Hemelrijk, Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome (Athenaeum) • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij) • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact) • Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt, Merdeka. De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950 (Walburg Pers) • Erik Somers en René Kok, Adolf Hitler. De beeldbiografie (Hollands Diep) • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido) • Aleid Truijens, Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011 (Querido)

Meer informatie

Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, is benoemd tot voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs 2023. Zij maakt op 8 mei 2023 bekend welke roman de opvolger wordt van Wormmaan van Mariken Heitman.

De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2022 zijn door juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb vandaag in een speciale bijeenkomst in Felix Meritis. Willem die Madoc maakte van Nico Dros Wormmaan van Mariken Heitman De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst De atlas van overal van Deniz Kuypers Onze kinderen van Renée van Marissing Aleksandra van Lisa Weeda

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam. Hij maakt de winnaar bekend op 9 mei in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2022 is op 31 januari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Voorzitter van de jury dit jaar is Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Op 9 mei ontvangt de winnaar uit handen van de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, Alexander Rinnooy Kan, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.

Meer informatie

27 januari, De top 3 van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2021 is bekendgemaakt. 1) De zevende zus van Lucinda Riley 2) De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy 3) Ik ga leven van Lale Gül

Meer informatie

De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de "aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie", zo meldt ze maandag. Het Boekenweekgeschenk geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer krijgt u deze periode bij een besteding van 15,00 aan Nederlandstalige boeken en ebooks. Het Boekenweekessay is geschreven door Marieke Lucas Rijneveld en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 5,00

Meer informatie